Theo Franken

Theo Franken

Ik kom uit een muzikale familie en mijn vader was mijn inspiratiebron. Hij was pianist en kerkorganist en ik herinner me nog dat ik als kind met mijn oor strak op de rand van mijn bed geduwd, luisterde naar pianomuziek die zo doorklonk vanuit de huiskamer.

Mijn vader bracht mij muziektheorie bij en op de piano moesten toonladders worden geoefend. Toen ik tot de conclusie kwam dat een goede muzikant nog geen goede pedagoog hoeft te zijn zocht ik mijn eigen weg in de muziek en zo kwam ik in aanraking met de gitaar.

Nadat ik mij vol enthousiasme op het leren spelen van gitaar akkoorden had gestort wilde ik méér en ben gitaarlessen gaan volgen. Bij Gijsje Robeer heb ik mij verdiept in het klassieke gitaarspel en bij Hans Roodt heb ik lessen gevolgd voor electrisch gitaar. Samen gitaarspelen heeft altijd mijn interesse gehad en gedurende de jaren heb ik dit met heel veel plezier gedaan van gitaarduo’s tot grote ensembles en met orkest.

Een aantal keren heb ik deelgenomen aan een zomer gitaarcursus in Frankrijk: een week lang gitaar spelen; naar andere gitaristen luisteren; praten over gitaar; dromen over gitaar, kortom: fantastisch!! In de Betuwse formatie ‘Dice’ heb ik zowel akoestisch als electrisch gitaar gespeeld. Aanvankelijk voerden we meest Middeleeuwse muziek uit met begeleiding van gitaar en dwarsfluit. Het repertoire veranderde naar eigentijdse luistermuziek, met als bijzonderheid dat het er vrijwel alleen eigen composities werden gespeeld. In 2009 werkte ik voor het eerst mee in het begeleidingscombo van het door pianist Hans Oord en zangeres Theresa Lindeboom georganiseerde voorjaarsconcert, een mix van klassieke en lichte muziek.

Naast gitaarspelen ben ik actief geweest als zanger en acteur in o.a. de Tielse musical- en operettevereniging d’Elstars. Een kennis attendeerde mij op het bestaan van de landelijke gitaarvereniging Pro Guitarra.
Hier heb ik ook Maria ontmoet en is de basis gelegd voor duo Guitarrazzo.