Maria van Dooren

Maria van Dooren

Het lag niet voor de hand dat mijn leven zich zou verweven met de gitaar.
Mijn ouders waren beide afkomstig van het Brabantse platteland.
Zij hadden een kleine boerderij in Veghel en ik wist mij altijd omringd door natuur en dieren.
Toch hebben zij mij de kans gegeven om een muziekinstrument te leren bespelen, waarvoor ik ze nog steeds dankbaar ben !

Ik was 11 jaar oud toen ik mijn eerste lessen kreeg bij wijlen Cor van Meteren aan de muziekschool in Veghel. Op mijn 18-de maakte ik de keuze om verder te gaan studeren aan het Utrechts Conservatorium bij Tom Burmanje en Hans Bredenbeek.
Ik heb hier gewerkt aan techniek, theoretische kennis en muzikale ontplooiing.
Het bijwonen van optredens van John Williams en Julian Bream maakte dat er een wereld voor mij open ging! Hoewel de studie zich richtte op het solospel heb ik daarnaast een gitaarduo gevormd met Simone Veltman.

Na het behalen van het Conservatorium B-diploma, ben ik ook andere gitaarstijlen gaan bestuderen. Een aantal zomers heb ik deelgenomen aan de Flamenco Gitaarcursus van Paco Peña in het Zuid- Spaanse Cordoba. Flamenco is een sprankelend, ritmische maar ook diep gevoelige [‘duende’] gitaarstijl.
Mijn klassieke achtergrond bleek een goede basis om ‘compás’ (ritme) en ‘rasgueos’ (arpeggio’s) in de vingers te krijgen. Vervolgens heb ik kennis gemaakt met de Zuid-Amerikaanse muziek traditie.
Samen met Alma Inkari heb ik in Peru gewerkt aan het project ‘Encuentro de dos Culturas’ (Ontmoeting van twee culturen), wat geresulteerd heeft in diverse optredens en een studio opname.

Lespraktijk

In 2000 heb ik mijn lespraktijk opgezet in Tiel.
Hier geef ik gitaarlessen aan zowel volwassenen als kinderen gemiddeld 10 à 15 uur per week.

Pro Guitarra

Na een aantal jaren lesgeven , ben ik lid geworden van de landelijke gitaarvereniging Pro Guitarra. Het voordeel van een vereniging is dat je er in contact komt met andere gitaristen en docenten. Hier heb ik ook Theo Franken ontmoet en is de basis gelegd voor het duo Guitarrazzo.